>> Főoldal Karbantartás

Karbantartás

Miért van szükség karbantartásra?

A klímakészülék üzemeltetése során sok levegő áramlik át a hőcserélőkőn keresztül és a levegő sok szennyeződést hoz magával. A klíma két részből áll, (beltéri és kültéri egységek) és mint a kettő koszolódik. A beltériben megtalálható szűrők felfogják a port és egyéb légúti megbetegedést okozó szennyeződést, ezáltal csökken a légáramlás és kihordhatja a felfogott port. Ezteket időnként tisztítani kell, mert ilyenkor jobban terhelődik a gép és emiatt többet fogyaszthat és csökken az élettartama is. A hőcserélő hűtőbordát is takarítani, fertőtleníteni kell egészségügyi okok ill. a jó szellőzés, helyes működés miatt. Aztán itt van még a kondenzvíz tálca, amiben elszaporodhatnak a baktériumok, a gombák. A helyes karbantartáskor speciális vegyszerrel fertőtlenítünk.

A kültéri egység bordázott csőkígyóin keresztül nagyon nagy mennyiségű levegő és por áramlik. Ha koszos a kültéri nem tud megfelelően lehűlni, ezáltal jobban terhelődik a klíma kompresszora, rövidebb lesz a készülék élettartama és több áramot fog fogyasztani, ami nem lesz gazdaságos. Ezért fontos a rendszeres teljes takarítása.

A karbantartás nem csak takarításból, fertőtlenítésből áll. Szükség van ellenőrizni a rendszer helyes működését és környezetvédelmi okokól, hogy megfelelő tömörségű, szivárgás mentes-e a készülék.

A karbantartást évente legalább egyszer (tavasszal), ha fűtésre is képes a készülék, akkor kétszer (és ősszel) kell elvégezni. Ha egészségesen akar klímát használni, ha nem akar több áramot fizetni, ha szeret egészséges környezetben élni, és ha megmaradjon készülék garanciája, akkor muszáj szakemberre bízni e feladatot is.

Karbantartáskor a kültéri egység takarítása mellett fontos ellenőrizni a rendszer helyes működését is.

  • A környezetünk védelme szempontjából igen fontos, hűtőközegek ne kerüljenek a légkörbe.
  • Működés közbeni üzemi nyomások ellenőrzése a megfelelő és gazdaságos működés érdekében.
  • Az elektromos kötések ellenőrzése a biztonság érdekében.
  • A tartókonzolok és rögzítéseinek épsége érdekében.
  • A rezgéscsillapítók épsége, a rezonanciák elkerülése és a csendes működés érdekében.

Cégünk külön figyelmet fordít klímaberendezései karbantartására, amit a legnagyobb körültekintéssel, és legkorszerűbb módszerekkel végez. Kérjük ne hanyagolja el klímaberendezése megfelelő tisztitását és karbantartását, mert az akár a gép végleges leallásához vezetnek! A felsoroltak mind fontos körülmény, rendszeres ellenőrzésüknek hiánya a klímaberendezés idő előtti elhasználódásához, meghibásodásához vezet.